ENG | ITA

The architectural project took into consideration the city's historic and traditional urban fabric and the old 17th century buildings that opened out onto courtyards, protecting the privacy of people during the long and difficult period of Austrian domination. The complex unfolds around a glass-covered central building and two lateral ones, connected by terracotta and plastered towers, that overlook a city park built on a green hill. It houses the private offices and collective working areas of the financial newspaper Il Sole 24 Ore, as well as public spaces, a cafeteria, an auditorium and a bookshop. At night the building becomes transparent and luminous, revealing the interior spaces and the work that takes place there to the outside world. Specially designed lighting fixtures, either wall-mounted or suspended, provide even, indirect light that ensures good visual comfort and conforms to regulations. The common areas - the hall and the cafeteria - were illuminated using adjustable suspension projector lamps designed by Renzo Piano himself, and sculptural "mobiles" by Shingu’s were also hung there.

2005

Italy
Milan
Il Sole 24 Ore Seat
General interior and outdoor lighting

w/ Arch. R. Piano
Photo: V. Bottazzini