ENG | ITA

The SNAM headquarters in San Donato, Milan is part of the ENI complex. The shelter/facade on Viale De Gasperi connects the building to the three ENI office towers, signalling continuity and creating unity among new installations. The lighting design of the whole area allowed the various zones and the functions carried out in them to be recognized. It also gave prominence to entrances and emphasized pathways: light as a design and scenographic language that serves to perform various visual tasks. Research focused on creating a heterogeneous environment characterized by contrasts, led to the selection of very recently designed devices that only use LED globes; lighting devices with low dimensional impact, high-performance and special controlled beam emission, thanks to a specific optical system. A careful study of, and attention to, the positioning and installation modes allowed the solutions to be integrated with the architectural features, consistent with the compositional rhythm of the spaces and coordinated with the engineering requirements.

2015

Iatly
Milan, San Donato
Snam Headquarters
General lighting

w/ Morphosis, SCE Project
Foto: